Trafik Adabı konusunu Yusuf Hocamızdan detaylı şekilde dinlemek için buraya tıklayınız .
Adap: (Edeb) insanların trafik içinde bireysel ve birbirlerine karşı davranış şekilleridir.
Trafik Adabı: Trafik içinde sorumluluk, yardımlaşma, tahammül, saygı, fedakarlık, sabır vb. değerlere sahip olabilme yetisi.
Denetim ve Ceza korkusu olmadan yazılı kurallara uyma
Yazılı olmayan, trafik içerisinde karşılıklı anlayış ve empati gerektiren davranışları oluşturmak ve bu davranışları alışkanlık hâline getirmektir.
Sorumluluk: Kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesi anlamına gelir.
Yardımlaşma: bir konuda daha deneyimli ve becerikli diğer bir sürücünün çözüm bulması, karşılıklı yardımda bulunma anlamına gelir.
Hoşgörü: kendine aykırı gelse de her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiğince hoş görme durumu Öfkeli olmayan kişi.
Nezaket ve Saygı: Başkalarına karşı saygılı ve incelikle davranması. Böylece kaza ile gelen sorunlar daha kısa sürede çözülür.
Feragat ve Fedakarlık: Kendi yararından hakkından kendi isteği ile vazgeçme.
Sabır: Zorluğa göğüs germe. Sabırsız kişi aceleci davranır. Sabırlı kişi stresle olumlu baş eder.Sabırsız sürücü kırmızı ışıkta beklerken ışık sarıya döner dönmez önündeki araca korna çalar.
Trafik Kültüründe Birbirini Uyarma: Nezaket ve saygı çerçevesinde hatalı davranış sergileyen bir sürücü uyarılır. Böylece kaza yapma riski azalır.
Empati: Karşımızdaki kişi hakkında herhangi bir yargıda bulunmadan önce kendimizi onun yerine koyma olayı.
Diğergamlık: Kendinden çok başkalarını düşünen, başkalarının iyiliği için fedakârlık yapan ve özgeci şeklinde tanımlanır.
Öfke: Güçlü bir husumet duygusu. Hoşgörülü olmayan. Öfkeli kişi dikkat dağınıklı, kural ihlalleri, sabırsız ve tahammülsüzlük artar. Öfkelen kişi yüzü kızarır, kaşlarını çatar, yumruklarını sıkar.
Öfke Yönetimi: Kızgınlığın ya da öfkenin yol açtığı duygusal ve fizyolojik tepkileri azaltmak. İletişim becerileri geliştirerek, nefes eksersizleri, düşünme tarzını geliştirerek başarılı olunur.
Beden Dili: El, kol, yüz gibi organlarını değişik biçimlerde kullanarak istek ve düşüncelerini ifade etme biçimi, vücut dili.
Konuşma Üslubu: Konuşmamızın, duygu ve düşüncelerin ifade şekli
Trafik denetim görevlileriyle iletişim: ilgili yasal düzenlemeler kapsamında görevlerini yapanlara saygılı, suçlamaya girmeyip, dinleyerek iletişim kurulmalıdır.
Trafikte Hak İhlalleri:
a) Birey hakkı: Diğer bireylere verilen zarar. Engelli olmadığı halde engelli kişiler için ayrılmış yerlere park etmek.
b) Toplum Hakkı: Topluma verilen zarar
c) Kamu Hakkı: Devlete verilen zarar.
d) Yaşam hakkı: Bireyin kendine verdiği zarar
e) Çevre Hakkı: Çevreye ve doğaya verilen zarar.
Trafik Adabı konusunu Yusuf Hocamızdan detaylı şekilde dinlemek için buraya tıklayınız .
Yorum Bırakın