Motor ve Araç Tekniği
Elektronik sınavında çıkacak 4 farklı konudan birisi olan motor ve araç tekniği konusuna gelin birlikte göz gezdirelim.
Motor ve Araç TEKNİĞİ
Dört zamanlı bir motorun çalışma zamanları sırayla: 1. Emme Zamanı 2. Sıkıştırma zamanı 3. Ateşleme (İş) Zamanı 4. Egzoz Zamanı
Dizel motorlarda emme zamanında silindire sadece Hava emilir. Ateşleme enjektörle yapılır. Yakıt olarak Mazot (Motorin) kullanılır.
Benzinli ve LPG li motorlarda buji ile ateşleme yapılır.
Marş Sistemi :Araç motorunun çalışması için ilk hareketi veren sistem. Uzun süre, sıkça marja basılması marj motoru ömrünü kısaltır. Akü boşalır ve marj motoru dönmez. Akü elektrolit seviyesi düşükse saf su ilave edilir.
Yağlama Sistemi: Çalışan motor parçalarında sürtünmeye bağlı olarak meydana gelen aşınmayı ısınmayı azaltır. Motorun hararet yapmamasını sağlar, motor parçalarını temizler. Yağ seviyesi ölçüsü, yağ çubuğunun iki çizgisi arasında olmalıdır. Araç seyir halinde iken yağ lambası yanarsa motor hemen durdurulur. Eksik yağı değiştirmek yerine üzerine tamamlanması yağın çamurlaşarak motora zarar vermesini sağlar.
Soğutma sistemi:
Antifriz: motorun soğutma sisteminde donmayı önlemenin yanı sıra soğutma sıvısının geçtiği yerlerde korozyonu, paslanmayı ve kireç oluşumunu da engelleyerek parçaların ömrünü artırır. Radyatör: Motordan gelen sıcak suyu, bünyesinde bulunan çok ince hava temas yüzeyleri (petekler) aracılığı ile soğutan parçadır.Termostat: motordaki soğutma suyu sıcaklığının belirli bir seviyede tutulmasını sağlar. Hararet yapmış bir motorda radyatördeki su çok sıcak değilse termostat bozulmuştur.
Motorun Hararet Yapma Sebebi: Soğutma suyu azsa, termostat arızalı ise, radyatör peteklerinde tıkanıklık, çatlak varsa, radyatör kapağı bozuksa. Uygun devir ve viteste kullanılmıyorsa, Vantilatör kayışı kopmuş ise,
Sarj Sistemi: Motor çalışmaya başladığı andan itibaren aracın elektrik ihtiyacını karşılar ve aküyü sarj eder. Sarj göstergesi lambası yanarsa araç hemen durdurulur.
Motorun Durdurulması: Yağ lambası, Sarj lambası ve hararet lambası yanmasında ve Yanık kablo kokusu ve yakıt kokusu ile motordan anormal sesler gelmesi durumunda motor durdurulur.
Fren lambası: frene basıldığında arkasında kırmızı ışık yanar.
Kısa far: yeşil renklidir. Ve 25 m uzağı gösterir.
Uzun far: Mavi renklidir. 100 m uzağı gösterir.
Geri vites takıldığında araç arkasında beyaz ışık yanar.
Araca bağlanan römork ta elektrik sisteminin prize bağlanması, park lambaları yanması gerekir.
Araç farlarından biri sönük çalışıyorsa far kablo bağlantılarının oksitletmesinden kaynaklanır.
Göstergeler:
Lastik Hava Basıncı Düşük
Fren Sistemi
Dizel Isıtma Bujisi
Emliyet Kemeri
Güç Aktarma Sistemi:
1.Debriyaj(Kavrama): motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek, vites değiştirme imkânı sağlayan güç aktarma organıdır.
2.Vites Kutusu (Şanzıman)
3. Şaft: Vites kutusunu Diferansiyele bağlar.
4. Diferansiyel: Şafttan gelen torku, hareketi 90 derece çevirerek akslara iletmek, çekici tekerleklerin farklı dönmesini sağlamak Virajlarda yol tutuşu sağlamak.
5. Aks: Diferansiyelden aldığı hareketi tekerleklere aktarır.
Daha Fazlası
Süspansiyon Sistemi: Titreşimleri, salınımları ve ani şokları sönümlemek.
Amortisörler: Yay salınım süresini kısaltan parçadır.
Emniyet kemeri: Sürücü ve yolcuları araçta tutarak vücudun ileri-sağa-sola veya yukarı vurmasını önler. Kaza anında ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek amacıyla sürücü ve yolcular tarafından kullanılır.
Sigorta: Elektrik devresini yüksek akıma karşı koruyan parçadır. Elektrik sisteminde sigortalardan biri yanmışsa aynı amperle yenisi ile değiştirilir.
Lastikler:
Araca binileceği zaman kontrol edilir. Lastik değişiminden sonra balans ayarı yapılmazsa belirli bir hızdan sonra direksiyonun titremesine sebep olur. Lastik hava basınçlarının çok düşük olması enerji kaybına, çok yüksek olması lastiklerin aşınmasına ve aracın titremesine sebep olur. Ömrünü tamamlamış olan lastiklerin kullanılması, sürüş konforunu, direksiyon hakimiyetini, yola tutunmasını azaltır.
Ön lastiklerin hava basıncının eşit olmaması araç bir tarafa çekme yapar.
Kullanım ömrünü tamamlamış lastiklerin kullanılması kaza riskini artırır.
Kış lastikleri : 1 Aralık -1 Nisan arasında kullanılmalı.
Patinaj zinciri: karlı ve buzlu yollarda aracın güç alan tekerleklerine takılır.
Lastik değiştirme: 1. El freni ile araç sabitlenir. 2. Jant kapağı sökülür, 3. Bijon somunları hafifçe sökülür. 4. Kriko ile tekerlekler yerden kaldırılır. 5. Gevşetilen bijonlar tam sökülür. 6. Stepne (yedek lastik) takılır. 7. Kriko indirilir.
Yakıt Tüketimi Artıran Faktörler: Lastiklerin hava basıncının düşük olması, tavsiye edilen tip ve ebatta olmayan lastikler, Uygun olmayan devirde araç kullanılması, ani veren ve kalkışlar, klimanın açık olması, camların açık olması, üst tavan bagaj kullanılması, bujilerin eski olması, Trafiğin yoğun olduğu yollar, bakım ve aryaların yapılmaması, rotbalans, avans ayarı, rölanti ayarı yapılmamış olması,
Yıllık Bakım Periyodik Bakım: Buji, platin, hava filtresi, yakıt filtresi, yağ filtresi, polen filtresi yıllık bakımı yapılır.
Hava filitresi değişmez tozlarla kirlenirse aracın performansını düşürür.
Aracı kullanılmaya başlamadan önce yapılması gerekenler: Lastikleri, dış lambaları, cam silecek suyu ve lastikleri, motor kaputu açılarak motor yağı, soğutma suyu ve hidrolik yağı kontrol edilir.
Egzoz: motorda basınçlı yanmış gazları dışarı çıkmasına yarar. Çıkarken oluşturacağı sesi azaltan Egzoz Susturucusudur.
Hava Yastığı: çarpışma durumunda otomatik olarak şişer. ölüm ve yaralanma riskini azaltır.
Rodaj: yeni alınan araçları alıştırma süresi.
Milli Eğitim Bakanlığının program listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Motor ve Araç Tekniği konusunu Yusuf Hocamızdan detaylı şekilde dinlemek için buraya tıklayınız .
Videolu ANLATIM
Çalışma Tavsiyeleri E-Eğitim
Burada önemli olan şey bol bol elektronik ehliyet sınavı soruları çözmek ve ders notlarına göz gezdirmektir. Yusuf Hocamız sizlerin bu sınavda daha başarılı olmasını sağlamak için çıkmış soruların ve ders notlarının konu anlatımlı videoları paylaştı . Önerimiz web sitemiz üzerinden çıkmış soruları çözmeniz yanlış yaptığınız yerleri de Yusuf Hocamızdan dinlemeniz sizleri başarıya götürecektir .
Çıkmış Sorular
Ders Notları
Çıkmış Sorular Videolu Anlatım
Ders Notları Videolu Anlatım
Neye Dikkat ETMELİYİZ ?
-
Sınavda 50 soru içerinden en az 35 doğru yapmalısınız.
-
Sınavın süresi 45 dakikadır bu yüzden bu sınıra dikkat etmelisiniz.
-
Kopya çekerken yakalanmanız durumunda sınavınız geçersiz sayılacak ve bir yıl süre ile bu sınava giremiyeceksiniz.
-
Elektronik iletişim araçlarıyla kopya çekmeniz, yerinize başka birinin sınava girdiğinin belirlenmesi veya organize olarak kopya çekme eylemine karıştığınızın tespit edilmesi durumunda bir yıl süreyle sınava alınmayacaksınız.
-
Sınav sırasında çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe,
bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazları yanınızda
bulundurmayınız. Bu araçları yanınızda bulundurmanız ve kopya çekmeye teşebbüs etmeniz hâlinde
sınavınız geçersiz sayılacaktır.
Sınav  KONUMU
Related Posts
Anasayfa » Blog » Motor ve Araç Tekniği
Yorum Bırakın